Wonen

Gezocht: ongebruikte woningen voor doelgroepen

In de rand rond Brussel wordt het almaar moeilijker om een woning te vinden voor tal van doelgroepen. Voor eigenaars van ongebruikte panden zijn er nochtans tal van interessante mogelijkheden:

Verhuren via een sociaal verhuurkantoor
Heb je een woning die voldoet aan een aantal basisnormen (veiligheid, gezondheid, woningkwaliteit), dan kan je ze verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) dat op zijn beurt onderverhuurt aan een huurder. Zo krijg je iedere maand een vergoeding zonder dat je zelf naar een huurder op zoek moet gaan. Het SVK zorgt er ook voor dat je woning na afloop opnieuw in oorspronkelijke staat verkeert. Nog een voordeel is dat je in aanmerking komt voor verschillende renovatiepremies en verlaagde belastingtarieven. Via ons project WarmNest (3wplus.be/projectwarmnest) krijg je zelfs gratis renovatiebegeleiding als je pand zich in een van de 15 deelnemende gemeenten bevindt.

Noodopvangwoning
Een leegstaande woning kan ook goed van pas komen voor mensen die door een noodsituatie zoals een brand, instorting of waterschade plotseling uit hun huis moeten. Als eigenaar stel je je woning tegen een vergoeding ter beschikking van een OCMW of een gemeentebestuur, die op hun beurt voor de tijdelijke opvang zorgen.

Tijdelijk wonen
Als eigenaar kan je een kleinere, ondergeschikte woongelegenheid creëren binnen je woning zodat iemand tijdelijk kan inwonen. Dat kan wel enkel voor asielzoekers, erkende vluchtelingen of personen wiens woning ongeschikt en onbewoonbaar werd verklaard. Je hebt de vrije keuze om het ondergeschikte gedeelte te verhuren of kosteloos aan te bieden. De ondergeschikte wooneenheid mag maximaal één derde van de totale oppervlakte innemen en vormt één fysiek geheel met de hoofdwooneenheid. Dit is meldingsplichtig, na drie jaar is het vergunningsplichtig.

Antikraak wonen
Om verloedering te voorkomen van je leegstand pand, eventueel in afwachting van de realisatie van een nieuw project, kan je het tijdelijk verhuren aan antikraakhuurders. Zij wonen er voor een lage prijs en helpen het gebouw te onderhouden en te beschermen tegen krakers.

Hamsterhuren
Ben je (al dan niet als projectontwikkelaar) eigenaar van een duurzaam en energiezuinig huis of appartement, dan kan je in het systeem van ‘hamsterhuren’ stappen. Dat betekent dat je je pand verhuurt aan een persoon die acht jaar tijd heeft om te beslissen of hij of zij eigenaar wil worden.


INFO Ben je eigenaar van een ongebruikte woning en wil je de voordelen en mogelijkheden bekijken, neem dan zeker contact op met de woonconsulent van een van de 19 gemeenten binnen ons werkingsgebied. De contactgegevens vind je op onze pagina van Wonen.