Wonen

Zorgwoning in bijgebouw of tuin realiseren kan voortaan veel sneller

Het is eenvoudiger geworden om een zorgwoning te realiseren voor oudere of hulpbehoevende personen. Zo is voor een zorgwoning in een bijgebouw of een zorgunit in de tuin voortaan enkel een melding nodig.

Een (groot)ouder of een zieke zus of broer in huis opnemen en voor hen een aparte leefeenheid met onder meer een eigen slaap- en badkamer inrichten, was al langer mogelijk binnen de regelgeving rond zorgwonen. Een eenvoudige melding was hiervoor voldoende. Het realiseren van een zorgwoning in een vrijstaand bijgebouw of in een tijdelijke, mobiele unit in bijvoorbeeld de tuin van de hoofdwoning, was veel complexer. Hiervoor was een vergunning nodig, waardoor in de praktijk veel mensen afhaakten. Een aanpassing van het decreet heeft ervoor gezorgd dat aanvragers ook voor dit type van zorgwonen enkel een korte meldingsprocedure moeten doorlopen.

Wanneer de zorgwoning aan een aantal voorwaarden voldoet, volstaat een melding. Zo mag de oppervlakte van zowel de zorgwoning in een bijgebouw als de mobiele zorgunit maximaal 50 vierkante meter bedragen.

Alle andere voorwaarden en bijkomende informatie kan je terugvinden op de website van Omgeving Vlaanderen.